Konferencija posvećena 15. godišnjici partnerstva Srbije i NATO-a pod nazivom „Srbija i NATO – Partnerstvo za budućnost“

Savet za strateške politike iz Beograda je 4. juna organizovao konferenciju posvećenu 15. godišnjici partnerstva Srbije i NATO-a pod nazivom „Srbija i NATO – Partnerstvo za budućnost“, pod okriljem Ambasade Republike Bugarske – NATO kontakt ambasade u Srbiji – i NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Ovom prilikom, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Baiba Braže obratila se publici i poručila sledeće:

„Srbija je od ključnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, regiona od izuzetne važnosti za NATO“.

U tom obraćanju je istakla sledeće:

„Za samo nekoliko meseci ćemo proslaviti 15 godina pristupanja Srbije programu NATO-a Partnerstvo za mir. Ovih 15 godina su obeležila mnoga dostignuća. Ona su takođe pokazala da partnerstvo sa NATO-om može imati stvarne koristi za Srbiju i njene građane, kao i za širi region.

NATO je posvećen izgradnji jakog partnerstva sa Srbijom. Srbija je cenjen, poštovan i važan partner Alijanse, zemlja sa bogatom istorijom i svetlom budućnošću. Srbija je važna za NATO i NATO je važan za Srbiju.

Partnerstvo je postiglo značajne rezultate u mnogo različitih domena. Od civilne spremnosti za vanredne situacije, preko obučavanja srpskih snaga za mirovne operacije, do reforme sektora bezbednosti i naučne saradnje.
Partnerstvo je najvažniji alat za uspostavljanje novog, pozitivnog i dugoročnog odnosa između NATO-a i Srbije. Ono omogućava uspostavljanje kredibilnog političkog dijaloga.

Politički dijalog između NATO-a i Srbije je sad dobro uspostavljen, sve do najvišeg političkog nivoa. To smo videli tokom nedavne posete predsednika Vučića Sedištu NATO-a, gde se sastao sa generalnim sekretarom Stoltenbergom pre samo nekoliko nedelja.

Generalni sekretar i predsednik Vučić su ponovo potvrdili volju i posvećenost jačanju obostrane saradnje, zasnovane na sledećim načelima:

  • posvećenost NATO-a bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu posredstvom KFOR-a.
  • Generalni sekretar je potvrdio da će KFOR ostati i delovati shodno odredbama Rezolucije SB UN 1244, i garantovati sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. Tako će biti dokle god to bude potrebno.
  • Imajući to u vidu, bilo koje dugoročno rešenje može biti samo političko rešenje. NATO u potpunosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pod okriljem EU.
    Uverena sam da NATO i Srbija treba da nastave i nastaviće da rade zajedno kako bi ceo Zapadni Balkan i ceo evroatlantski region bio siguran, miran, stabilan i prosperitetan. U tom poduhvatu, Srbija ima čast i teret da igra ključnu i jedinstvenu ulogu.

Na konferenciji je komandant KFOR-a general-major Franko Federiči pričao o ulozi KFOR-a u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu, kao i o interakciji sa odgovarajućim srpskim vojnim i civilnim organima.

„Saradnja KFOR-a i zajedničke aktivnosti sa Vojskom Srbije su odlični na svim nivoima odgovornosti, od mog nivoa pa sve do jedinica na terenu.

KFOR-ova Zajednička komisija za sprovođenje je u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz Vojske Srbije i saradnja se odvija na veoma visokom nivou. Takođe se povremeno sastajem sa načelnicima generalštabova zemalja koje se graniče sa zonom odgovornosti KFOR-a kako bismo unapredili dijalog i obostrano vojno razumevanje, što se redovno dešava i u slučaju Srbije.

Uskoro ćemo održati 500. sastanak između Vojske Srbije i Zajedničke komisije za sprovođenje. Ovaj događaj ćemo obeležiti simboličnom ceremonijom u Nišu sredinom juna.”

Komandant KFOR-a je naglasio da NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti na Kosovu:

„Doprineli smo postepenoj normalizaciji bezbednosne situacije u regionu i KFOR pruža pomoć u stabilizaciji i rekonstrukciji Kosova kako bi ono postalo sigurnije mesto.

NATO je čvrsto posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu posredstvom mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu, u ukupnom brojnom stanju od oko 3.600 vojnika iz 27 država, kako članica NATO-a (19), tako i partnera (8).

Na kraju ove kratke prezentacije želim da istaknem da NATO nastavlja da bude čvrsto posvećen bezbednosti Kosova i doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice, shodno mandatu Ujedinjenih nacija.

Na panelu posvećenom 15. godišnjici partnerstva Srbije i NATO-a, šef NATO vojne kancelarije za vezu brigadni general Tomazo Vitale je izjavio da NATO i Srbija postojano razvijaju svoje blisko partnerstvo kroz zajednički rad na mnogim projektima, na osnovu obostrano korisne saradnje. Takođe je ponovo istakao da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i činjenicu da od Srbije kao partnera zavisi koju vrstu saradnje želi da ima sa Alijansom.

„Mislim da je jedan od najvećih izazova za NATO u Srbiji na polju javne diplomatije, pošto šira javnost ne vidi koliko toga radimo zajedno. Stvari koje radimo zajedno na izgradnji sposobnosti i interoperabilnosti sa Vojskom Srbije, naprednoj tehnologiji i nauci u polju bezbednosti, borbi protiv terorizma, sajber odbrani, razvoju sposobnosti za odgovor na vanredne situacije i drugim poljima su prema našem mišljenju veoma korisne kao deo naše saradnje“, istakao je general Vitale.

General Vitale je posebno naglasio značaj angažovanja NATO-a na promovisanju saradnje sa Srbijom.

„Protiv lažnih narativa se borimo činjenicama, našim vrednostima i konkretnim aktivnostima, kojima pokazujemo spremnost i solidarnost NATO-a. Nastavićemo da dajemo sve od sebe da objasnimo šta je NATO, koji su njegovi principi, demokratske vrednosti, kao i da pričamo o našem partnerstvu sa Srbijom“, rekao je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Comments (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*