[VIDEO] Gostovanje Dajane Ostojić u Danu uživo na N1 televiziji

Dajana Ostojić iz Saveta za strateške politike, koji je radio istraživanje “Spoljnopolitičke posledice kovid krize po Srbiju”, kaže da su mediji u Srbiji prethodne godine negativno izveštavali o NATO, ali da se Zapad “najmanji broj puta našao na naslovnim stranama – ukupno 35”, od čega je 70 odsto vesti bilo sa negativnom konotacijom. Dodaje da je EU posle NATO bila najnegativnije predstavljena u srpskim medijima.

Dodaje da su u analizi na koji način su zapadni partneri Srbije SAD, EU i NATO bili predstavljeni na naslovnim stranama domaćih medija, „čisto radi uporedne analize, posmatrali i izveštavanje o Rusiji i Kini“.

Ona u Danu uživo na TV N1 navodi i da se o NATO naročito negativno izveštavalo u Večernjim novostima, dok je „interesantno“, da kada se radi o izveštavanju o SAD u srpskim medijima, „51 odsto činile su vesti sa neutralnom konotacijom“.

„Najveći broj naslova bio je posvećen Vašintgonskom sporazumu i interesnatno je da uopšte nije bilo naslova sa negativnom konotacijom, samo je jedna bila lažna vest“, rekla je Ostojić.

Dodaje da visokom procentu pozitivnih vesti o SAD doprinose naslovi vezani za bivšeg predsednika te zemlje Donalda Trampa, ali ističe da je čak i sadašnji predsednik Džozef Bajden „bio većinski neutralno predstavljen“.

Kada se radi o vestima o EU, ona kaže da je bilo i u tom domenu lažnih vesti, i da je Unija posle NATO bila najnegativnije predstavljena u srpskim medijima.

Te vesti su se, kako navodi, ticale toga „kako EU ucenjuje Srbiju, kako joj nije dovoljno pomogla u toku pandemije“ i dodaje da se „vest o pomoći EU Srbiji nijednom nije našla kao glavna tema“ na naslovnim stranama.

Na pitanje kako se pisalo o Ruskoj Federaciji, Ostojić kaže da to nije bio iznenađujući podatak, jer više od 60 odsto čine vesti sa pozitivnom konotacijom, naročito kada se radi o ruskoj vakcini Sputnjik V. Pozitivno se pisalo i o pomoći Kine Srbiji tokom pandemiji.

„Iznenadila sam se da su samo tri naslova bila vezana za kinesku vakcinu, dok se o ruskoj mnogo više pisalo“, navela je ona.

Dodaje da je u istraživanju učestvovalo 80 studenata Fakulteta političkih nauka, a da je bilo postavljeno 35 tvrdnji, sa pet mogućih odgovora.

Kada se radi o mišljenju studenata o dijalogu Beograda i Prištine, prema istraživanju, „relativno najveći broj studenata daje podršku EU, niko nema većinsku podršku, ali EU ima veću nego Rusija i Kina“.

Kada se sve zbroji, prema njenim rečima, studenti daju najveću podršku Zapadu.

Ističe da su ključni rezultati da se „teorije zavere uopšte nisu nalazile na naslovnim stranama kao na društvenim mrežama“ i dodaje da su „Večernje novosti glavni moderator lažnih vesti“.

Pominje i da studenti misle da vlast nema nikakav uticaj na Srpsku pravoslavnu crkvu, i dodaje da je „bilo par tvrdnji da smo iznenađeni nekim konzervativnijim tvrdnjama“.

Navodi da je istraživanje trajalo aktivno četiri meseca i da su njen kolega Miloš Mihaljica i ona bili podeljeni, odnosno da je svako pratio po četiri medija.

Izvor: portal N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*