Vreme je da se Srbija odredi!

Autor: Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost, poziva vlast u Srbiji da ne propusti još jednu šansu za rešavanje nagomilanih problema Srbije i Kosova (Beograda i Prištine).

Danas Srbija stoji na raskršću sa uzalud potrošenim godinama koje je mogla da iskoristi za značajnije reforme i za brži evropski put. Pred njom je izbor da prihvati predloge iz nemačko-francuskog predloga za rešenje kosovskog problema, kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države, ili da na duže vreme izoluje i blokira evropsku budućnost građanki i građana Srbije. Ovaj predlog još uvek nije javan, ali je naš strah od propuštene još jedne šanse veoma snažan. Stoga želimo da ohrabrimo vlast da u saradnji sa međunarodnim pregovaračima tragaju za optimalnim i dugoročnim rešenjima koja će vratiti mir u domove svih stanovnika Kosova, a pre svih onih srpske nacionalnosti.

Mreža nevladinih organizacija poziva vlasti u Srbiji da sa najvećom ozbiljnošću i posvećenošću nastavi započeti pregovarački proces sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, kao i da ga što pre završi da bi mogla da se okrene evropskim integracijama. Srbija se jedino može brže menjati i prilagođavati usvajajući politike, demokratske principe, regulative, kao i vrednosti koje važe u Evropskoj uniji. Još jedna izolacija ili blokada Srbije će našu zemlju na duže vreme zakucati na evropsko ekonomsko dno, povećavajući siromaštvo, raslojavanje u društvu i odlazak ljudi. Srbija može da preživi samo tako što će ostati na pravoj strani istorije suprotstavljena održavanju zamrznutog konflikta, ubrzano rešavajući nagomilane unutrašnje probleme, unapređujući stanje demokratije i vladavine prava, povećavajući slobode i osnažujući regionalne odnose.

Savet za strateške politike

Centar modernih veština

Akademija za demokratski razvoj

Centar za spoljnu politiku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*