[SAOPŠTENJE] Mreža nevladinih organizacija – demokratija, razvoj, bezbednost

Rat u Ukrajini svakim danom odnosi sve više ljudskih žrtava, a stotine hiljada izbeglica traži spas bežeći od ratnih dejstava. Ključni izazov pred Evropom je – zaustaviti sukobe i povratiti mir. Sinoćne borbe oko nuklearne centrale u Zaporožju samo su potvrdile da ogromnu opasnost za Ukrajinu, ali i za celu Evropu, predstavlja ova vojna intervencija. Dodatno je porastao strah od nuklearnog oružja i proširenja sukoba koji bi imao nesagledive globalne posledice.

Zato smatramo izuzetno opasnim sve pretnje upotrebom nuklearnog oružja. Uz podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i osuđujući intervenciju, smatramo neophodnim da se što pre uspostavi poštovanje međunarodnog prava, uz najhitnije ozbiljne pregovore o prekidu bombardovanja gradova i svih drugih ratnih dejstava. Ukoliko ne dođe do brzog diplomatskog dogovora o prekidu vojne intervencije, može doći do ogromnih razaranja, žrtava i zločina koji će se pamtiti generacijama.

Pružamo punu podršku ukrajinskom narodu, a naše organizacije preduzimaju akcije za prikupljanje pomoći kako za izbeglice iz Ukrajine, tako i za građane u Ukrajini kojima je potrebna pomoć. Neophodno je hitno uspostavljanje humanitarnih koridora radi spasavanja ugroženih civila.

Pozdravljamo glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Za nas u Srbiji od ključne je važnosti da očuvamo naš evropski put i pokažemo iskrenost u prihvatanju i primeni evropskih vrednosti, među kojima su najvažniji mir, demokratija i poštovanje ljudskih prava. Nastavak i ubrzanje procesa evropske integracije Srbije treba da bude stalna tema razgovora s našim evropskim partnerima.

Savet za strateške politike

Fondacija Centar za demokratiju

Centar modernih veština

Akademija za demokratski razvoj

Centar za spoljnu politiku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*