Tajno slušanje i javno autovanje

prisliskivanje-sutanovac

Autor: Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike

Praznične i vikend dane pametni političari iskoriste za određene aktivnosti kako bi zauzeli medijski prostor koji je po pravilu u tim danima željan vesti ili događaja. Ovoga puta ministar Vulin je odlučio da upravo jedan takav dan iskoristi za ozbiljnu medijsku kampanju u kojoj koristeći neistine napada mene, bivšeg ministra odbrane, a sad predsednika jedne male nevladine organizacije koja se bavi strateškim temama iz oblasti odbrane, bezbednosti i spoljne politike. I ništa tu ne bi bilo ni novo, ni nepoznato, da osnov napada nije bio autorski tekst koji je “objavljen” u Nedeljniku, kako je eksplicitno rečeno u saopštenju. Kako ministar u svom saopštenju kaže, kad god se on sretne sa ministrom odbrane Ruske Federacije gospodinom Šojguom, ja objavim tekst i napadnem Srbiju misleći valjda da je on Srbija. Međutim ovoga puta ministar nije bio oprezan, pa iz očigledne bahatosti odlučuje da reaguje na tekst koji nije ugledao svetlo dana, a koji je predmet elektronske prepiske mene i glodura Nedeljnika gospodina Veljka Lalića. Nije samo jasno da li se ministar autovao u smislu da koristi vojne službe bezbednosti kako bi na nezakonit način došao do privatne prepiske ili postoji neka moćna partijska struktura koja ima mogućnost uvida u elektronsku komunikaciju. Ipak, nedvosmisleno je da ministar odbrane ima pristup privatnim mailovima, a sve ostalo bi trebalo da bude predmet obrade nadležnih organa.

Da je stvar otišla predaleko i da su to shvatili u Ministarstvu odbrane govori činjenica da se na sajtu ministarstva istoga dana, a bio je neradan dan, u večernjim časovima pojavljuje saopštenje koje pokušava da celu stvar prebaci na polje nesporazuma. Prema saopštenju došlo je do greške u prvoj reakciji u kojoj se pominje Nedeljnik, a trebalo je da bude dnevna novina Kurir za koju sam dao intervju u kome sam pričao o unutrašnjim pitanjima sa osvrtom na loše stanje u Vojsci Srbije i gde piše:

“Stanje u sistemu odbrane najbolje opisuje činjenica da se za upis na Vojnu akademiju po prvi put nije javio dovoljan broj kandidata, da su jedinice loše popunjene, da se svakog dana oficiri i podoficiri “skidaju” i napuštaju Vojsku Srbije. Ako je vojnik nezadovoljan, onda niko ne može da kaže da je stanje dobro. Istini za volju, Vlada je izdvojila ozbiljna sredstva za naoružanje i vojnu opremu i to je dobra vest, ali bojim se da će ako ovako nastave Vulin morati da glumi, pored padobranca i maratonca, pilota, tenkistu, artiljerca… ostaće samo on u uniformi koju voli da nosi u miru dok je u ratu bio dezerter.”

Dakle, nikada nisam pisao ni jedan autorski tekst za dnevnu novinu Kurir, a u intervjuu koji sam dao nigde se ne pominje ministar odbrane RF gospodin Šojgu. Ali u autorskom tekstu na koji se ministar odbrane Aleksandar Vulin poziva u svom zvaničnom saopštenju, a koji nikada pre toga nije objavljen i postoji samo u mojoj privatnoj elektronskoj prepisci, piše: “Da li će Srbija uvažiti svoje i interese regiona u kome se nalazi, hoće li ići ka rešenjima ili će nastaviti da propada kako bi za račun drugih bila kamen u cipeli Evrope… odgovore na ta i mnoga druga pitanja možda ćemo dobiti tokom predstojeće posete Šojgua ili u martu kad se očekuje poseta Lavrova Beogradu.”.

U istom neobjavljenom tekstu, nastavljam da se bavim odnosima Ruske Federacije i Srbije i između ostalog pišem: “Nedavni intervju ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka nam eksplicitno govori da je Rusija sve više zainteresovana za pozicioniranje na Balkanu, a posebno u Srbiji i Crnoj Gori. Ambasador Harčenko naglašava promenu zvaničnog kursa Moskve tako da smo od korektnog stava da Rusija prihvata svaki dogovor koji postigne Beograd sa Prištinom, došli do toga da dogovor ne dolazi u obzir ukoliko ga Rusija, u skladu sa svojim interesima, ne odobri.”

U nastavku teksta dalje piše: “Umesto da ovakve izjave stranih diplomata naiđu na osudu, one često dobijaju podršku u vidu dva bizarna člana Vlade, ministara odbrane i inovacija Vulina i Popovića, koji se svojski trude da promovišu interese evroazijskih zemalja, a na uštrb javno deklarisanog strategijskog puta ka EU. U tu svrhu Vulin ide korak dalje, pa uključuje institucije sistema odbrane koje po njegovom nalogu, organizuju predavanje ruskog nacionalboljševika profesora Aleksandra Geljeviča Dugina kojem je zbog radikalnog aktivizma zabranjen ulazak u SAD.”.

Ovo je očigledno bio okidač za ministrovu nervoznu odluku da se medijski obračuna sa stavovima koji mu nisu po volji, a koji su u tom trenutku izneti samo u tekstu koji je u mojoj privatnoj elektronskoj prepisci.

U jednoj demokratskoj zemlji, ovakva afera je dovela do ostavke predsednika. Treba očekivati i nadati se da se u Srbiji ministar odbrane smeni i procesuira u skladu sa Ustavom i zakonom. I to radi slobode svakog građana i vrednosti koje ovo društvo treba da gaji.

Izvor: Nedeljnik “NIN”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*